Industrijske novosti

Kako da medicinska odjeća i obuća odgovara zahtjevima posla?

Medicinska odjeća i obuća ostavljaju snažan dojam na pacijente i suradnike.

Jako je važno da medicinska odjeća i obuća zdravstvenih djelatnika budu primjerene poslu. Medicinska zaštitna odjeća mora odavati profesionalan izgled. Medicinska radna odjeća može doprinijeti profesionalnosti medicinskog djelatnika, ali i dalje je ključan faktor odnos prema pacijentu. Medicinska radna odjeća i obuća utječu na način na koji pacijenti misle o medicinskim djelatnicima.

Neka istraživanja pokazuju kako pacijenti preferiraju da medicinska radna odjeća na liječnicima bude tradicionalna pa najpozitivniji stav imaju prema liječnicima u bijelim kutama. Medicinska zaštitna odjeća koja je pažljivo odabrana može poboljšati komunikaciju između profesionalca i klijenta. Medicinska radna odjeća i obuća ovise o vrsti posla koju pojedinac obavlja i vrsti usluge koju vaša institucija nudi. Medicinska zaštitna odjeća koja ima šareni dizajn na mačkice ili psiće primjerena je za pedijatrijske institucije, ali ne i za hitne odjele. Neovisno o osobnom stilu, medicinska radna odjeća mora zadovoljavati nekoliko kriterija važnih za sve djelatnike u zdravstvu.

medicinska odjeća i obuća

Uprljana, flekava, zgužvana ili oštećena medicinska zaštitna odjeća nigdje nije prihvatljiva. Briga o radnoj odjeći odražava vaš ukupan stav o poslu i brizi u drugim područjima života. Ako ne brinete o svojoj poslovnoj odjeći, ne odajte povjerenje da možete brinuti o drugima.

Medicinska odjeća i obuća moraju dobro pristajati radniku kako bi olakšale kretanje

Medicinska zaštitna odjeća koja koči medicinskog djelatnika u nesmetanom obavljanju posla može biti opasna za sam ishod na poslu i za zdravlje radnika koji većinu dana provodi radeći. Osim što otežava kretanje, preuska ili preširoka medicinska radna odjeća izgleda neprofesionalno. Medicinska zaštitna odjeća mora savršeno pristajati radniku kako bi mu omogućila da kvalitetno obavlja svoj posao. Medicinska odjeća i obuća koja ima otvorena stopala, poput japanki ili sandala, izgleda jako neprofesionalno.

Također, zbog svoje izloženosti povećava rizik od ozljeda na poslu. Medicinska odjeća i obuća koju kupujete u profesionalnim trgovinama može dodatno nuditi zaštitu za kosu kao dio standardne radne opreme. Duga kosa koja nije primjereno zavezana ne ostavlja dojam adekvatne skrbi o pacijentu. Medicinska zaštitna odjeća također ne ostavlja profesionalan dojam ako se na njoj pretjerano osjeti parfem ili losion nakon brijanja.

Medicinska radna odjeća trebala bi biti neutralna kako ne bi dodatno iritirala pacijente koji su u nekoj medicinskoj nevolji ili boli. Važno je da medicinska odjeća i obuća bude redovito održavana. Medicinska zaštitna odjeća treba se svakodnevno prati. Čista i pravilo održavana medicinska radna odjeća štiti djelatnike i pacijente od moguće zaraze i prijenosa infekcija.

Pomno odabrana medicinska zaštitna odjeća pružit će zaštitu vama i pacijentima

Medicinska odjeća i obuća koju odabirete postavlja temelj za uspostavljanje dobrog odnosa s pacijentima. Medicinski djelatnici najčešće odabiru klasičnu bijelu kutu ili standardnu plavu medicinsku zaštitnu odjeću. Neki će medicinski djelatnici raditi u privatnoj odjeći formalnog izgleda što nije nužno najbolja zaštita od kemijskih i mikroskopskih ugroza. Odjeća dugih rukava ili kravata koja se može olabaviti te dodirivati pacijente ili medicinsku opremu lako može neželjeno prenijeti patogene.

Zakonom je propisano da medicinska radna odjeća u Velikoj Britaniji ne smije biti dugih rukava. Uz medicinsku radnu odjeću ne preporuča se nositi satove, narukvice ili prstenje jer mogu prenijeti mikroorganizme i onemogućiti temeljito pranje ruku. Privatne liječničke prakse imaju opušteniji pogled na medicinsku zaštitnu odjeću i često koriste samo bijele kute preko formalne odjeće.

Za razliku od njih, medicinski centri i bolnice propisuju veći stupanj zaštite i službenu medicinsku odjeću i obuću. Zbog veće fluktuacije pacijenata i veće izloženosti raznim zarazama medicinska odjeća i obuća je imperativ u bolnicama. Neke su bolnice uvele korištenje medicinske odjeće i obuće u raznim bojama kako bi lakše raspoznale osoblje. Medicinska radna odjeća koja pomaže pacijentu identificirati članove osoblja, čini njegov boravak u bolnici ugodnijim.

Medicinska radna odjeća bira se ovisno o vrsti institucije u kojoj radite

medicinska radna odjeca

Medicinska odjeća i obuća profesionalaca u bolnicama koji obučavaju stažiste, sigurno će se razlikovati od medicinske zaštitne odjeće njihovih kolega koji rade isključivo s pacijentima. Kada vam treba medicinska odjeća i obuća za nekoliko namjena, dobro je držati se provjerenog recepta i pri ruci imati liječničku bijelu kutu. Istraživanja provedena na pacijentima pokazala su kako plava ili zelena medicinska zaštitna odjeća najviše ulijeva povjerenje kada je riječ o osoblju na hitnom prijemu ili kirurgiji.

Pacijenti smatraju kako formalna radna odjeća i bijela kuta ili klasična medicinska radna odjeća najbolje pristaje obiteljskim liječnicima. Pacijentima je prihvatljivo da medicinska odjeća i obuća pedijatara odskače od konvencionalnog dizajna i bude oplemenjena bojama. Provedeno je i istraživanje gdje su pacijentima pokazane fotografije istih liječnika u različitoj medicinskoj odjeći i obući te su morali izraziti svoje preferencije. Kada je medicinska radna odjeća na liječniku bila bijela kuta, liječnik je osvajao najviše preferencija.

Kada se pacijente pitala koja medicinska zaštitna odjeća ulijeva najviše sigurnosti i zaštite od prijenosa infekcija, opet je odgovor bila bijela kuta. Možemo zaključiti da je odabir radne odjeće u medicinskoj struci važan dio poslovne komunikacije i treba ga ozbiljno shvatiti.