Industrijske novosti

Dijelovi mosne dizalice za podizanje tereta na višu razinu

Most, pružni nosači i pomično vitlo – osnovni dijelovi mosne dizalice

Industrijske mosne dizalice su strojevi koji se koristi za podizanje i premještanje teških tereta s jednog mjesta na drugo. Osim za utovar kamiona, brodova i željezničkih vagona, mosne dizalice koriste se u industrijskim pogonima, skladištima, radionama i montažnim halama. Nosiva konstrukcija mosne dizalice u pravilu se kreće vodoravnom trasom, dok drugi dijelovi mosne dizalice omogućuju rukovanje teretom lijevo-desno i gore-dolje.

Kada je riječ o strukturi, osnovni dijelovi mosne dizalice su spomenuta nosiva metalna konstrukcija (most), poprečni nosači po kojima se ona kreće, te vitlo i kolica koji se uzdužno kreću po samom mostu. Uz navedene, važni dijelovi mosne dizalice su upravljački mehanizmi, vozni kotači, strojni sklopovi i razni električki uređaji.

Mosne dizalice ne bi mogle obavljati svoj posao bez naprava kojima se zahvaća teret. Stoga su neizostavni dijelovi mosne dizalice kuke koje se kače na vitlo i druga sredstva za prihvaćanje tereta, poput stezaljki, kutija, elektromagneta itd.

mosne dizalice

Usklađenim radom svih komponenata mosne dizalice teret je lako prenijeti

Kao središnji element mosne dizalice, most je zapravo vodoravna greda koja se postavlja uzduž puta kojim se prevozi teret. Ovisno o predviđenoj težini tereta, mosne dizalice mogu imati jednu ili dvije nosive grede, što ujedno utječe i na cijenu mosne dizalice.

Počevši sa samim mostom, svi dijelovi mosne dizalice kreću se po osnovnoj trasi pomoću glavnih nosača i na njima smještenih tračnica mosne dizalice, koji se obično pričvršćuju na unutrašnje zidove radnog objekta. Za lakše terete moguće je koristiti samostojeće mosne dizalice, cijena kojih ne mora nužno biti niža od tzv. „visećih“, budući da je u tom slučaju potrebno montirati nosivu konstrukciju na stupovima.

Kako je spomenuto na početku, uz most i stazu, vitlo i kolica spadaju među osnovne dijelove mosne dizalice. Riječ je o savršeno funkcionalnom sustavu kuka i užeta koji se koristi za podizanje tereta i njihovo precizno premještanje do željenog odredišta, čemu doprinose i drugi dijelovi mosne dizalice.

Mosne dizalice: cijena ovisi o nizu faktora koje je ponekad lako previdjeti

Iako cijena mosne dizalice ovisi o raznim čimbenicima, prvenstveno je određuje – kao što je slučaj i kod drugih roba i proizvoda – odnos trenutne ponude i potražnje. Drugim riječima, cijena mosne dizalice fluktuira ovisno o kapacitetima proizvođača da odgovore na postojeći interes kupaca za takvim industrijski važnim uređajima. S druge strane, mosne dizalice dolaze u raznim izdanjima, što također određuje koliko će koštati. Cijenu mosne dizalice tako može određivati sam tip mosne dizalice, njezina nosivost, raspon, frekventnost njenog korištenja ili pak samo okruženje u koje se postavlja.

Budući da je riječ o velikim i složenim strojevima, na cijenu mosne dizalice uvelike će utjecati dostupnost proizvođača ili distributera u bližoj ili daljoj okolici mjesta u kojem ju je potrebno postaviti. Tome, naravno, treba pridodati troškove transporta i instalacije, kao i nepredvidive čimbenike poput neočekivanih poreza ili carina, promjenjivih cijena čelika i drugih izdataka na koje mnogi neće ni pomisliti. Konačno, tu su i dijelovi mosne dizalice koje treba često održavati i mijenjati, što je trošak bez čijeg predviđanja cijena mosne dizalice sigurno neće biti potpuna.

Dijelovi mosne dizalice nepovratno se troše, ali ih je moguće mijenjati

Industrijski strojevi su prije svega alat, a svaki majstor zna da na alat treba dobro paziti. Iako su izrađeni od izdržljivih i čvrstih materijala, dijelovi mosne dizalice izloženi su ogromnim opterećenjima, što nužno uzrokuje njihovo trošenje. Ako se na vrijeme ne otkrije njihovo loše stanje, dotrajali ili oštećeni dijelovi mosne dizalice mogu prouzročiti izrazito skupe kvarove, ali i dovesti do situacija opasnih po zdravlje i život radnika koji se nalaze u njezinom djelokrugu.

Pravovremena briga i pomno održavanje mosne dizalice garancija su njezine sigurnosti i dugotrajne efikasnosti. Prije svega, potrebno je unaprijed odrediti i čvrsto se držati temeljitih i redovitih pregleda cjelokupne konstrukcije, koji će na vrijeme otkriti jesu li pojedini dijelovi mosne dizalice odradili svoje. Nadalje, u strojeve je važno ulagati i često ih nadograđivati novim tehnologijama. Razni dijelovi mosne dizalice neprestano se poboljšavaju, i njihovom će primjenom uređaj bolje raditi i postati otporniji, čime će mu se ujedno i produljiti životni vijek.

Mosne dizalice nezamjenjiv su dio radne opreme modernih postrojenja

mosne dizalice cijena

Umjesto da iznajmljuju, industrijska poduzeća i pogoni mogu znatno uštedjeti na operativnim troškovima kupnjom vlastite mosne dizalice umjesto njezinog iznajmljivanja, ili pak inzistiranja na ručnom prenošenju materijala i opreme. Jednom kada postane dijelom radnog procesa, ovaj iznimno efikasan stroj ubrzo postaje nezamjenjiv. Različiti dijelovi mosne dizalice višestruko poboljšavaju obavljanje svih vrsta poslova koji zahtijevaju rad s teškim i nezgrapnim materijalima i predmetima, bilo da se radi o proizvodnom pogonu, skladištu rasutog tereta ili mehaničarskoj radioni.

Pomoću snage i dijelova mosne dizalice, teret se može lako transportirati između suprotnih strana industrijskog objekta, visoko iznad glava samih radnika i operatera. Uz most koji se kreće po dužini objekta, te kolica i vitlo koje pokrivaju njegovu širinu, prenošenje teških i nezgrapnih materijala nikada nije bilo jednostavnije.